12 dôvodov, prečo sa študentom oplatí krátko si zdriemnuť

Zdriemnutie alebo krátky „šlofík“ dokáže zlepšiť koncentráciu a podporiť ukladanie informácií do pamäte. Okrem toho môže zmierniť priberanie na váhe, posilniť imunitný systém a dokonca pomôcť zvládať vysokoškolské večierky. Ak si radi doprajete malý odpočinok, tak vás určite bude zaujímať, ako vám pomôže.

spiace dievča

1. Pred vyučovaním - zlepšuje koncentráciu

Ak si oddýchnete pred vyučovaním, môže vám to pomôcť zvýšiť pozornosť. Zdriemnutie totiž znižuje nadmernú ospalosť a dodá telu a mysli prísun čerstvej energie. Okrem toho môže zlepšiť aj mentálnu čerstvosť a motorické schopnosti.

Možno vás bude zaujímať: Môžete spať menej ako 7 hodín za noc a cítiť sa oddýchnutí? Zisťovali sme za vás

2. Po vyučovaní - pomáha pamäti

Už hodinové zdriemnutie po prednáške vám umožní lepšie si zapamätať nové informácie. To je ideálne najmä počas štúdia, keď si potrebujete efektívne uchovávať rôznorodé učivo každý deň.

3. Podporuje vznik súvislostí

Krátky spánok nielenže zlepšuje uchovávanie informácií, ale zároveň umožňuje presun myšlienok a informácií v mozgu. Počas neho sa totiž navzájom pospájajú rôzne myšlienky, čím sa v mozgu buduje širšia sieť porozumenia pre efektívnejšie myslenie a vytváranie súvislostí.

4. Zmierňuje výkyvy nálady a zlepšuje náladu

Udržiavať nedostatok spánku pod kontrolou je prirodzený a účinný spôsob, ako zmierniť pocit skľúčenosti až deprivácie. Krátky popoludňajší spánok navodzuje uvoľnenie serotonínu a kortizolu, ktoré pôsobia povzbudzujúco.

5. Zlepšuje schopnosť sústrediť sa

Ak si s nejakou úlohou (písaním eseje, semestrálnej práce, bakalárky či diplomovky) alebo učivom na zápočet či skúšku neviete dať rady, skúste si zdriemnuť.

spiaca študentka

Namiesto toho, aby ste sa prácou prehrýzali slimačím tempom, odporúčame vám dať si „šlofíka“ a následne sa vrátiť k práci s čerstvou a osvieženou mysľou. Uvidíte, že vám to bude lepšie „páliť“.

7. Zvyšuje kreativitu a tvorbu dobrých nápadov

Spánok podporuje tvorivé myslenie a v prípade problémov prináša viaceré návrhy na riešenia či nové pohľady na vec.

6. Uľahčuje rozhodovanie

Dokonca aj po krátkom oddychu zažíva mozog príval energie a zvyšuje sa jeho schopnosť bystro a jasne uvažovať. To sa vám určite zíde, ak budete stáť pred náročnými rozhodnutiami, ktoré so sebou život vysokoškoláka prináša.

8. Zmierňuje stres

Zdriemnutie zvyšuje produkciu noradrenalínu – hormónu drene nadobličiek, ktorý zmierňuje vplyv stresu na organizmus, najmä na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. A keďže štúdium na vysokej škole je často mimoriadne náročné, patrí spánok medzi skvelé spôsoby, ako sa s týmto neľahkým obdobím vyrovnať.

9. Podporuje kvalitný nočný spánok

Ľudský organizmus je náchylný na únavu najmä v popoludňajších hodinách, a tej sa nevyhnete tým, že jednoducho vynecháte obed. Ak si však za obedom namiesto kávy krátko zdriemnete, budete sa cítiť sviežejšie a aj v noci sa lepšie vyspíte.

10. Chráni pred priberaním na váhe

Ak vám chýba energia a potrebujete si ju rýchlo dobiť pred štúdiom alebo písaním práce, pravdepodobne siahnete po nejakom nezdravom jedle, napríklad sladkosti alebo rýchlom občerstvení.

spiaca žena

Bohužiaľ, po tom, ako prvotný príval energie vyprchá, ste pravdepodobne rovnako unavení ako predtým, len s tým rozdielom, že pociťujete ťažobu až nevoľnosť. Skúste si namiesto snacku dožičiť krátky odpočinok. Okrem toho, že vám nepribudnú neželané kilá navyše, získate nový elán do práce.

11. Posilňuje obranyschopnosť organizmu

Nedostatok odpočinku má okrem iného negatívny vplyv aj na imunitný systém. Spánok totiž podporuje nárast imunitnej regulačnej molekuly interleukín-6 a tým zvyšuje obranyschopnosť.

12. Umožní vám užiť si nočné „žúrky“ naplno

Život na vysokej škole nie je len o učení. Z času na čas je dobré vyhodiť si z kopýtka na zábave, ktorá sa nezriedka pretiahne do skorých ranných hodín. Krátke zdriemnutie vám pomôže ľahšie znášať následky po prehýrenej noci a navyše zmierni nepríjemné následky po požití alkoholu. A to už ani nehovoríme o tom, že dobre oddýchnutí si párty užijete oveľa viac.

Tip: 7 zlých návykov, ktoré vám kazia zdravý spánok + tipy, ako sa ich zbaviť

Google+