Ako pomôcť bábätku zaspať? Skúste týchto 10 tipov

Uspávanie bábätka sa niekedy môže neplánovane pretiahnuť. A to už ani nehovoríme o tom, že vyčerpaný rodič by na rozdiel od dieťatka najradšej už dávno spal. Naučte sa s nami, ako rýchlo uspať bábätko v pohode a bez stresov.

dieťatko spí

1. Základom je dôsledné dodržiavanie času spánku

Ak budete dieťa uspávať každý večer približne v rovnakom čase, pomôžete mu naučiť sa, že prišiel čas spomaliť a pripraviť sa na spánok. Možno tomu neveríte, ale dôsledný režim spánku dokáže doslova zázraky.

Tip: Najčastejšie poruchy spánku u detí + tipy, ako ich riešiť

2. Nezabudnite na rutinnú prípravu na spánok

Upokojujúci kúpeľ, večerná rozprávka, posledné kŕmenie... To, ako si jednotlivé činnosti zoradíte, je len na vás. Ide o to, aby ste pred spaním do programu zaradili pokojné a príjemné činnosti, ktoré bábätku pomôžu plynulo prejsť z bdenia pokojného spánku.

3. Skúste dieťatko zavinúť do zavinovačky

Zavinutie dieťaťa zabraňuje pohybom, ktoré ho môžu prebudiť. Ak ste už túto radu vyskúšali a nadobudli ste pocit, že vaše dieťa zavinutie neznáša, nenechajte sa odradiť. Spánok sa v prvých týždňoch bábätka rýchlo mení a to, čo spočiatku neznáša, môže fungovať o pár týždňov neskôr.

Chybou môže byť aj príliš voľné alebo príliš tesné zavinutie. Vyskúšajte rôzne štýly zavinovačiek a utiahnite ich tak, aby sa bábätko cítilo pohodlne, ale zároveň sa nebudilo mávaním ručičkami či trhaním nožičkami.

4. Vytvorte optimálne prostredie pre spánok bábätka

Zatemňovacie tienidlá na lampe a biely šum premenia detskú izbu na prostredie podobné maternici. Veľmi dôležitý je aj vhodný matrac do postieľky, ktorý by mal byť dostatočne pevný a primerane tvrdý. Polovicu spánku dieťaťa tvorí REM2 fáza, teda fáza charakterizovaná rýchlym pohybom očí (REM - Rapid Eye Movement). Ide o fázu ľahkého spánku, kedy dieťa zobudí aj menej hlasný zvuk. Biely šum dokáže hovor, prípadné kýchnutie alebo buchot stlmiť, takže zvuky dieťatko nevyrušia a ono sa neprebudí.

5. Znížte teplotu v izbe, kde bábätko spí

Aby ste zabezpečili pohodlný odpočinok a pomohli predísť riziku SIDS (syndróm náhleho úmrtia bábätiek), nastavte termostat na noc a počas spánku dieťaťa na nižšiu teplotu ako počas dňa. Nie je žiadnym tajomstvom, že všetci spíme najlepšie v chladnej miestnosti, vrátane bábätiek.

bábätko spí

Snažte sa udržiavať termostat v rozmedzí 20 -22 °C. Aby ste sa uistili, že bábätku nie je zima, položte mu ruku na hrudník alebo záhlavie. Ak sú tieto miesta teplé, bábätku je dostatočne teplo.

6. Pri uspávaní a v noci majte poruke všetko potrebné

Zdĺhavé hľadanie čistej plienky alebo plachty do postieľky uprostred noci po tom, čo si ich dieťatko premočí, nikomu a ničomu neprospejú a najmenej spánku bábätka. A ak pri tom rozsvietite svetlo, môžete ho zobudiť úplne, čo znamená, že jeho opätovné uspanie vám potrvá celú večnosť. Skúste si namiesto toho vopred pripraviť čisté prestieradlo a plienky na dosah ruky, rovnako ako aj zavinovačku alebo spací vak, skrátka čokoľvek, čo potrebujete. Takto budete dobre pripravení aj na situácie, keď dieťaťu pretečie plienka.

7. Ukladajte do postieľky ešte bdelé, nie spiace bábätko

Snažte sa dieťa uložiť na spánok ospalé, ale v bdelom stave. Ak totiž uložíte do postieľky už spiace bábätko, a ono sa v noci prebudí, nebude spoznávať svoje okolie a bude potrebovať vašu pomoc pri zaspávaní. Ukladaním ospalého dieťatka mu umožníte, aby sa naučilo samé sa upokojiť a opäť zaspať.

matka s dieťaťom

Je síce pravda, že novorodencom prospieva hojdanie, hopsanie a upokojovanie pri spánku, ale deti sa rýchlo vyvíjajú a nepotrebujú tieto metódy dlhodobo. Približne do 5 mesiacov je väčšina bábätiek schopná zaspať sama, a ak ich stále uspávate, prekáža im to. Skúste v prvých mesiacoch trénovať ukladanie bábätka v bdelom stave aspoň raz denne. Zrejme zistíte, že najúspešnejšie bolo prvé zdriemnutie.

8. Pre uspávanie bábätka je dôležité aj správne kŕmenie

Vieme, že počas prvých 8 týždňov by sa bábätko malo kŕmiť približne každé dve až tri hodiny. Ak si však dieťatko pýta mlieko takmer každú hodinu, možno sa pri každom kŕmení nenasýti dostatočne. Skúste si viesť 24-hodinový záznam o tom, koľko mililitrov dieťa kŕmené z fľaše prijme a v akom čase. V prípade dojčeného dieťaťa si zapisujte, koľko minút ho dojčíte pri každom dojčení.

Stáva sa totiž, že ak počas nočného kŕmenia bábätká pijú 20 minút, ale počas dňa len 5 alebo 10 minút, v skutočnosti sa len prisávajú. Výsledkom je, že si nenaplnia bruško dostatočne na to, aby dokázali prespať celú noc. Na druhej strane, ak dieťatko cez deň dobre papá, približne vo veku 2,5 až 3 mesiacov by malo byť schopné spať v noci nepretržite 4 až 6 hodín. Neskoršie sa dopracujete k ešte dlhším časovým úsekom.

Pre ešte efektívnejšie kŕmenie odporúčame kŕmiť vtedy, keď je bábätko skutočne hladné. Netreba zanedbávať ani odgrgávanie. Osvedčilo sa tiež kŕmiť dieťa v tmavšej a tichej miestnosti, aby ho nerozptyľovalo okolie.

9. Pri ukladaní na spánok hladkajte dieťa po chrbte

Keď dieťa leží v postieľke, jemne mu hladkajte chrbát, aby ste ho upokojili. Je to pomerne známa a osvedčená metóda. Využíva fakt, že bábätko sa cíti spokojne, kým ho máte na rukách, ale začne sa rozčuľovať vo chvíli, keď ho položíte do postieľky. Uľahčite mu vzniknutú zmenu tým, že ho budete asi minútu po uložení do postieľky hladiť po chrbte. Upokojujúci, známy dotyk mu môže dodať pocit bezpečia, takže ľahšie zaspinká.

dieťa spí

Tento trik môžete vyskúšať aj vtedy, ak nechcete svoje dieťa nosiť na rukách po miestnosti. Niekedy naozaj stačí niekoľko upokojujúcich potľapkaní po chrbte, aby sa dieťa upokojilo a utíšilo.

10. Môžete vyskúšať aj jemnú masáž na uspávanie dieťaťa

Jemná masáž pomôže vášmu dieťaťu uvoľniť sa a pripraviť sa na spánok. Ak máte detský masážny olej, nakvapkajte si niekoľko kvapiek na ruky. Následne približne 10 až 15 minút masírujte pomalými, vláčnymi ťahmi a miernym tlakom ramená, nohy, dlane, chodidlá, chrbát a bruško bábätka.

Ak chcete masírovať dolnú časť tela, masírujte chodidlá dieťatka a robte dlhé ťahy smerom nahor. Pri masáži hornej časti tela začnite pri ramenách a hladkajte ručičky smerom dovnútra k hrudníku. Nakoniec jemne masírujte/hladkajte tvár vrátane čela, nosa a hlavičky. Môžete vyskúšať aj jednoduchý trik – ukazovákom jemne hladkajte bábätko od stredu čela cez koreň nosa, uvidíte, že bábätko začne privierať očká a zaspinká.

Tip: 10 tipov pre lepší spánok bábätiek

Google+