Ako spánok vplýva na produktivitu a kreativitu? Spojenie medzi spánkom a pracovným výkonom

V súčasnosti je kreativita kľúčová pre mnohé povolania. Rovnako aj produktivita a snahy o jej zvýšenie. Ak teda vieme, že spánok ovplyvňuje kreativitu i produktivitu zároveň, určite nás bude zaujímať, čo s tým môžeme urobiť.

pracujúci študenti

Spánok je pre kreativitu i produktivitu nevyhnutný

Aby mal mozog potrebnú predstavivosť, produkoval jeden nápad za druhým, prípadne ponúkal nové a nové riešenia vzniknutých situácií, musí byť poriadne odpočinutý. Spánok zohráva pri tvorivosti zásadnú úlohu, pretože ovplyvňuje obidve polovice mozgu. Kvalitný spánok navyše pomáha zvyšovať hladinu energie a podporuje bdelosť, čo je nevyhnutné pre udržanie produktivity.

Pre podporu tvorivého myslenia sú nevyhnutné obidve fázy spánku - non-REM, ako aj REM. Rozpoznávanie vzorov, konsolidácia pamäte a emočná regulácia mozgu počas týchto fáz spánku totiž napomáhajú schopnosti mozgu vytvárať kreatívne nápady a riešenia. Navyše, ak ste oddýchnutí, sami vidíte, že dokážete efektívnejšie, rýchlejšie a lepšie plniť úlohy.

Tip: 12 dôvodov, prečo sa študentom oplatí krátko si zdriemnuť

Prepojenie medzi spánkom, kreativitou a produktivitou

Nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť kreativitu tým, že zhoršuje pamäť, znižuje schopnosť sústrediť sa, vyvoláva neschopnosť sledovať a sústrediť sa na zložité úlohy. Okrem toho môže aj za zvýšený počet chýb, nevyspytateľné správanie či negatívne emócie. Stáva sa to preto, lebo nedostatočný spánok spôsobuje dočasné spomalenie normálneho fungovania mozgových buniek (tzv. únava neurónov).

Ak sa poriadne nevyspíte, budete sa cítiť unavení, menej kreatívni a ťažšie sa budete sústrediť na dôležité projekty. Naopak, dobrý spánok vám dodá energiu, ktorú potrebujete na celý deň a je tiež nevyhnutný pre optimálne fungovanie mozgu a tela.

žena na oblaku

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, menej spánku neznamená, že toho stihnete viac. V skutočnosti existujú štúdie, pri ktorých sa zistilo, že ľudia, ktorí spia 5 až 6 hodín denne, sú o 19 % menej produktívni ako tí, ktorí spia 7 až 8 hodín denne. Ak teda spíte menej ako 5 hodín denne, vaša produktivita klesá až o 29 %.

Nedostatok spánku môže mať viaceré negatívne následky

Aby sme to zhrnuli, pri nedostatočnom odpočinku vám v práci (a nielen tam) hrozia viaceré riziká:

  • neschopnosť prijímať jasné rozhodnutia
  • vyššia pravdepodobnosť riskantných rozhodnutí
  • sťažené plánovanie a zvládanie zložitých úloh.
  • problémy s načasovaním a celkovým časovým manažmentom
  • študentom často chýba motivácia k práci
  • problémy so sústredením a pozornosťou
  • emocionálne poruchy
  • zhoršené psychomotorické schopnosti
  • problémy s dodržiavaním termínov
  • zvýšený výskyt pracovných úrazov

5 tipov, ako si dožičiť dostatok spánku

1. Cieľavedome sa snažte dodržiavať svoj spánkový režim

V prvom rade si uvedomte dôležitosť kvalitného spánku a jeho vplyv na svoje zdravie a psychickú i fyzickú pohodu. Následne si každý večer stanovte čas, kedy skončíte s prácou alebo zábavou a pôjdete do postele.

2. Stanovte si hranice medzi pracovným časom a osobným voľnom

Vytvorte si jasné hranice medzi pracovným a osobným životom. Ak napríklad pracujete na home office, oddeľte pracovný od obytného priestoru. Oboznámte tiež svojich zamestnávateľov, že po určitej hodine alebo cez víkendy nebudete dvíhať telefón ani odpovedať na pracovné e-maily.

3. Zlepšite svoju životosprávu

Pre regeneráciu organizmu je dôležité množstvo aj kvalita spánku. Tú môže ovplyvniť stres, úzkosť, prijatý kofeín, alkohol, lieky a prostredie, v ktorom spíte.

pracujúci ľudia

Pozitívne zmeny niektorých návykov a úprava prostredia môžu pomôcť podporiť kvalitnejší spánok.

4. Dodržujte pravidelný čas spánku (aj počas voľna a víkendov)

Chodievajte spať a vstávajte vždy v rovnakom čase. Pomôže to vášmu telu nabehnúť na určitý rytmus a prispôsobiť sa mu.

5. Nepodceňujte zdravotné ťažkosti, ktoré ovplyvňujú váš spánok

Ide najmä o zdravotné problémy, ktoré nám bránia v tom, aby sme spali tak, ako potrebujeme. Medzi ne patria napr: spánkové apnoe, syndróm nepokojných nôh, narkolepsia, poruchy cirkadiánneho rytmu a parasomnie (nočné mory a námesačnosť), ale aj také zdravotné ťažkosti, ako sú ochorenia srdca, pľúc, hormonálna nerovnováha a neurologické ochorenia.

Náš tip: Môžete spať menej ako 7 hodín za noc a cítiť sa oddýchnutí? Zisťovali sme za vás

Google+