Mýty a fakty o spánku bábätiek

Azda ani neexistuje téma, o ktorej by sa medzi novopečenými rodičmi diskutovalo horlivejšie. Nevyžiadané rady o tom, čo by ste mali robiť, aby dieťatko spalo celú noc, lietajú zo všetkých strán. Bohužiaľ, nie všetky sa zakladajú na pravde.

spiace bábätko

Mýtus č. 1: Ak sa dieťa v noci budí, znamená to, že je hladné.

Fakt: Niekedy sa bábätká v noci budia na hlad, ale určite nie vždy.

Pokým prejdete na príkrmy, jedno až dve nočné prebudenia na kŕmenie sa považujú za úplne normálne. Ak sa však bábätko v noci budí častejšie a zakaždým ho treba kŕmiť, aby zaspalo, môže to byť tým, že si vytvorilo asociáciu medzi kŕmením a spánkom.

Okrem toho nočné budenie bábätiek a batoliat zapríčiňuje veľa ďalších faktorov. Patrí medzi ne napríklad príliš veľa alebo príliš málo spánku počas dňa, príliš vysoké alebo prinízke teploty, choroby alebo nedostatok pohodlia.

Tip: Ako sa vyspať popri bábätku? Praktické tipy pre čerstvých rodičov

Mýtus č. 2: Dieťa by malo dokázať prespať celú noc do veku šiestich mesiacov.

Fakt: Neexistuje stanovený vek, odkedy by malo dieťa prespať celú noc.

V skutočnosti žiadne dieťa, ale ani dospelý človek neprespia celú noc. Niektoré deti po skončení jedného spánkového cyklu okamžite začnú nový cyklus bez toho, aby sa dožadovali pomoci dospelého. Iné sa síce zobudia, ale zostanú ticho vo svojej postieľke, kým ďalšie sa zobudia a plačú, lebo nevedia samé začať nový spánkový cyklus.

Žiadne dieťa však nespí hlboko po celú noc. Celonočný spánok v skutočnosti znamená, že dieťa dokáže spať počas celej noci bez vašej pomoci. To znamená, že dokáže prechádzať medzi spánkovými cyklami bez plaču a bez toho, aby ste mu museli pomáhať zaspať.

Mýtus č. 3: Niektoré bábätká nemajú rady zavinovanie.

Fakt: Pri bábätkách mladších ako 4 - 5 mesiacov pomáha zavinovanie pri usínaní a predlžuje ich spánok. Dôvodom je skutočnosť, že potláča známy úľakový reflex.

Niektoré deti sa však môžu pri zavinovaní vzpierať alebo plakať a rodičia sa preto domnievajú, že sa im zavinovanie nepáči. Pravdou ale je, že dieťa je už príliš unavené, konkrétny typ zavinovačky mu nevyhovuje alebo je pre neho príliš veľká.

Mýtus č. 4: Ak vaše dieťa v noci nespí dobre, vynechajte denný odpočinok.

Fakt: Spánok počas dňa je dôležitý pre pokojný spánok počas noci.

Určite sa zhodneme na tom, že dieťa, ktoré sa cez deň dostatočne nevyspí, bude neskôr, keď nadíde čas večerného odpočinku, pravdepodobne unavené, nervózne a podráždené.  A takto nespokojné dieťa je omnoho ťažšie upokojiť a uspať. Navyše sa častejšie v noci budí.

Mýtus č. 5: Dieťaťu škodí, ak plače, keď ho nechávate zaspávať osamote

Fakt: Približne vo veku 4 mesiacov je dôležité naučiť dieťa zaspávať samé. To, že pritom plače, je úplne prirodzené.

Ak je dieťa milované a počas dňa je oňho dobre postarané, určite mu neublíži, ak si večer pred spaním trochu poplače. Navyše, plač pred spaním bude pravdepodobne trvať len niekoľko dní, kým si dieťa zvykne a naučí sa zaspávať samé.

dieťa s otcom

Samozrejme, v prípade, že nie ste schopní nechať dieťa osamote vyplakať, aby zaspalo, existujú aj iné možnosti. Môžete ho napríklad každých 10 minút skontrolovať (ale bez čičíkania, hojdania alebo dojčenia). Prípadne sa môžete rozhodnúť pre určitú dĺžku plaču, ktorú ste ochotní vydržať (napríklad 15 minút), a ak plač presiahne tento limit, pôjdete dieťa utíšiť.

Mýtus č. 6: Vankúše, hniezda a mantinely v postieľke chránia dieťa pred úrazom

Fakt: Vankúše, mantinely a detské hniezda okolo dieťaťa zvyšujú riziko SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat).

Okrem toho dieťaťu nepomáhajú lepšie spať ani mu neposkytujú väčšie pohodlie. Ak chcete poskytnúť svojmu drobčekovi komfort a ochrániť ho pred chladom, odporúčame používať radšej spací vak alebo zavinovačku, aby bol váš poklad v bezpečí.

Mýtus č. 7: Bábätkám sa lepšie spí na bruchu a hrozí im menšie riziko zadusenia.

Fakt: Pri spánku na brušku deťom hrozí, že sa môžu začať dusiť požitým materským mliekom, ktoré sa im dostane do dýchacích ciest.

Oveľa bezpečnejšie ukladať bábätká na chrbátik, aby bola dýchacia trubica hore. Takisto platí, že pre dieťatká je pohodlnejšie ležať na chrbte.

Tip: Ako vybrať matrac pre dieťa?

Google+