Najčastejšie poruchy spánku u detí + tipy, ako ich riešiť

Problémy so spánkom nie sú u detí nič nezvyčajné. Nie všetky však automaticky znamenajú poruchy spánku. Spoznajte tie najbežnejšie z nich a zistite, ako sa s nimi vysporiadať.

dieťa s perinou

Poruchy spánku predstavujú komplexný problém

Poruchy spánku bránia deťom v kvalitnom odpočinku, ktorý nevyhnutne potrebujú. A to už ani nehovoríme o tom, že deti, ktoré sa poriadne nevyspia, môžu byť počas dňa unavené, náladové, nespokojné a mrzuté. Dokonca sa u nich môžu objaviť i problémy so správaním, školským prospechom a bezpečnosťou.

Bohužiaľ, poruchy spánku u detí a dospievajúcich sú pomerne časté. Vyskytujú sa dokonca až u 30 % detí a dospievajúcich. Aby bola liečba skutočne úspešná, je podrobná diagnostika, identifikácia príčiny poruchy spánku a spolupráca rodiny dieťaťa.

Tip: Ako naučiť dieťa spať samo?

Aké poruchy spánku bránia deťom, aby sa poriadne vyspali

Medzi najčastejšie z nich patria:

  • Obštrukčné spánkové apnoe - krátkodobé chrápanie u detí môže byť spôsobené napríklad prechladnutím alebo alergiou. Avšak práve chrápanie je jedným z príznakov obštrukčného spánkového apnoe. Na príčine môže byť obezita, vybočená nosová priehradka alebo zväčšené nosové mandle, prípadne adenoidy. Medzi ďalšie znaky, ktoré môžu byť prítomné, patrí dýchanie s otvorenými ústami, nočné potenie alebo nepokojný spánok.
  • Chrápanie u detí – je zaujímavé, že u väčšiny detí so spánkovým apnoe sa vyskytuje aj chrápanie. Majte však na pamäti, že chrápanie u detí je pomerne bežné a nemusí vždy znamenať väčší problém. Ak však vaše dieťa hlasno alebo často chrápe, mali by ste tieto príznaky prebrať s pediatrom.

spiace dievča

  • Bruxizmus – alebo škrípanie zubami sa môže vyskytovať nielen počas dňa ale aj v noci, kedy môže narušiť spánok dieťaťa. Okrem toho môže spôsobiť poškodenie zubov či poranenie čeľustných svalov, prípadne i bolesti hlavy. Určiť príčinu bruxizmu nie je jednoduché, avšak predpokladá sa, že úzko súvisí so stresom. Pri liečbe sa zvyknú používať chrániče zubov, zabraňujúce poškodeniu zubov, ale tiež kombinácia psychoterapie a relaxačných techník na zníženie stresu a svalového napätia.
  • Syndróm nepokojných nôh -  známy aj ako Willisova-Ekbomova choroba zahŕňajúci nepríjemné pocity šklbania, ťahania, svrbenia či mravčenia v nohách neobchádza ani najmenších. Ako príčina sa často uvádza nedostatok železa alebo genetická príčina. Je zaujímavé, že príznaky syndrómu nepokojných nôh sa zvyčajne zlepšia pri chôdzi alebo naťahovaní.
  • Námesačnosť (somnambulizmus) -  táto porucha spánku je u detí pomerne častá, pričom v tínedžerskom veku zvykne sama odznieť.
  • Nočné pomočovanie u detí (nocturnal enuresis) – sa považuje za spánkovú poruchu u detí starších ako 5 rokov, u ktorých sa vyskytuje aspoň dvakrát týždenne. Aj v tomto prípade, podobne ako pri bruxizme, môže byť na príčine emocionálny stres, ale do úvahy je potrebné vziať aj ochorenie močového aparátu či diabetes. Pri primárnom pomočovaní alebo u detí do 7 rokov liečba zvyčajne nie je potrebná. Každý rok, ako dieťa rastie, môžeme očakávať 8 až 10 % zlepšenie. Väčšina detí z pomočovania vyrastie sama.
  • Hypersomnia – nadmerná spavosť (viac ako 10 hodín v noci a počas dňa ďalších 4 až 8 hodín). Dieťa si môže zdriemnuť na nevhodných alebo neprijateľných miestach (napríklad v škole). Hypersomnia môže vzniknúť v dôsledku narkolepsie, ale môže byť spôsobená aj obštrukčným spánkovým apnoe. Ide tiež o príznak sprevádzajúci otras mozgu, epilepsiu či ďalšie ochorenia, od čoho sa odvíja aj následná liečba.
  • Nočné mory u detí - sa častejšie vyskytujú počas spánku s rýchlymi pohybmi očí (REM), čo je fáza spánku, ktorá sa zvyčajne spája so snívaním. Často sú vyvolané stresom alebo významnými životnými udalosťami.

Ak sa nočné mory vášho dieťaťa vyskytujú častejšie ako raz týždenne a bránia mu poriadne sa vyspať alebo sa vyskytujú spolu s problémami so správaním, poraďte sa o probléme s detským lekárom.

Tipy ako pomôcť dieťaťu pri spánkových poruchách

  • Zlepšenie spánkovej hygieny - u malých detí dôsledné dodržiavanie rutiny pred spaním podporuje nielen zdravý spánok, ale má aj ďalšie pozitívne výsledky, ako je rozvoj jazyka a rodinné väzby.
  • Dodržiavanie času spánku - snažte sa dodržiavať u detí rovnaký čas spánku počas víkendov ako počas pracovného týždňa. Odkladanie času spánku počas víkendu sťaží deťom dodržiavanie bežného rozvrhu počas pracovných dní.

dieťa s tabletom

  • Zákaz používania mobilov, televízorov a tabletov aspoň 1 hodinu pred spaním -  tieto elektronické zariadenia vyžarujú modré svetlo, ktoré potláča vylučovanie melatonínu, hormónu podporujúceho spánok. Navyše stimulujú mozog, čo sťažuje jeho utlmenie pred spaním.
  • Zníženie množstva stresorov - aj keď dieťa alebo dospievajúci nemá diagnostikovaný problém s duševným zdravím, stres môže mať u neho veľmi negatívny dopad na spánok. Je veľmi dôležité rozprávať sa s dieťaťom o tom, čo prežíva, čo ho trápi a pomôcť mu s riešením jeho obáv alebo starostí.
  • Úprava podmienok na spanie – miesto, kde dieťa spáva, by malo podporovať jeho kvalitný odpočinok. To znamená minimalizovať hluk, pred spaním stlmiť svetlo a regulovať teplotu, aby v miestnosti nebolo príliš horúco ani príliš chladno.

Tip: Nočné mory u detí: Vieme, ako s nimi bojovať

Google+