Poobedný útlm alebo prečo bývame po obede ospalí + tipy ako to prekonať

Väčšina z nás dobre pozná popoludňajšiu krízu, keď bojujeme s poklesom energie a oči sa nám zatvárajú samy od seba. Čo sa to deje s naším telom a prečo sme po obede takí unavení? Odpoveď a rady, ako zostať svieži aj po výdatnom jedle, sa dozviete v našom článku.

žena drieme

Ospalosť po jedle je pomerne častý jav

Ospalosť po jedle sa nazýva postprandiálna somnolencia a je to pomerne bežná záležitosť. Ovplyvňuje ju najmä množstvo, zloženie a načasovanie jedla. Zistilo sa napríklad, že jedlá s vysokým obsahom tuku a sacharidov pocit ospalosti po jedle výrazne zvyšujú. Takisto k pocitu únavy po jedle môže prispieť aj zhoršený zdravotný stav a narušený spánkový režim.

Pravdepodobne aj vy patríte k tým, ktorí si myslia, že ľudia sú po jedle ospalí preto, lebo ich telo presmeruje krv z mozgu do tráviaceho traktu, ale vedecké dôkazy tento mýtus vyvrátili. Vedci majú rôzne teórie o príčine únavy po jedle, ale vo všeobecnosti sa zhodujú, že ide o prirodzenú reakciu a zvyčajne nie je dôvodom na obavy. Ospalosť po jedle je totiž vyvolaná kombináciou viacerých fyziologických procesov a hoci sa jej nedá úplne vyhnúť, existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na to, aby ste ju zmiernili.

Prečítajte si tiež: Zdravý spánok sa začína v okamihu, keď sa prebudíte

Čo spôsobuje poobedný útlm?

  • Jedlá s vysokým obsahom tuku - potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä nasýtených mastných kyselín, ako sú vyprážané jedlá, pizza, zemiakové lupienky a spracované mäso.
  • Potraviny s vysokým obsahom sacharidov – jedlá a nápoje s vysokým obsahom spracovaných cukrov a škrobu, ako sú sladkosti, džúsy a biele pečivo, pretože dokážu rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo zvyšuje riziko únavy.

muž zíva

  • Vysoká alebo nízka hladina cukru v krvi - ospalosť môže byť tiež príznakom vysokej či nízkej hladiny cukru v krvi v dôsledku stravy alebo konzumácie alkoholu.
  • Konzumácia alkoholu - alkohol môže spôsobiť ospalosť a tento efekt je ešte výraznejší pri nedostatku spánku.
  • Chronotyp - ak ste ranné vtáča, je pravdepodobnejšie, že budete po obede ospalí.

Ako bojovať proti únave po jedle

Aj keď sa vám pravdepodobne nepodarí úplne odstrániť poobedný útlm, existuje niekoľko tipov, ktoré môžete vyskúšať, aby ste znížili pravdepodobnosť, že sa budete po jedle cítiť ospalí:

  • Vytýčte si spánok ako prioritu – ak trpíte nedostatkom kvalitného spánku, ospalosť po jedle sa u vás môže výrazne zhoršiť.
  • Upravte si jedálniček - výživná strava bohatá na zeleninu, ovocie a orechy s nízkym obsahom nasýtených tukov, priemyselne spracovaných potravín a sladkostí znižuje riziko dennej ospalosti.
  • Pripravte si obed zo sacharidov s pomalým uvoľňovaním – patria sem ovsené vločky, celozrnné cestoviny, viaczrnný chlieb, cícer či sladké zemiaky , ktoré majú nízky glykemický index. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať stabilnejšiu hladinu energie v krvi počas dlhšieho obdobia.
  • Namiesto veľkých porcií jedzte radšej menej a častejšie, aby ste si udržali hladinu energie. Ovocie alebo hrsť orechov by mali stačiť, aby zažehnali výpadok energie.
  • Vystavte sa slnečnému žiareniu - prechádzka na slnku alebo polhodinový pobyt pred svetelným boxom účinne pomáhajú znížiť únavu po jedle alebo jej úplne zabrániť.
  • Doprajte si pohyb – ak môžete, po obede sa prejdite alebo prevezte na bicykli, pomôže vám to dobiť si energiu a odvrátiť únavu.
  • Vyhnite sa prejedaniu – menšie porcie a celkovo ľahšie jedlo s nižším počtom kalórií vás príliš nezaťaží a uchráni vás pred ospalosťou.

jedenie obeda

  • Nezabúdajte na pitný režim - dostatok vody počas dňa vám pomôže udržať ospalosť na uzde.
  • Vyskúšajte si za obedom vypiť šálku kávy alebo čaju – kofeín v nápoji odoženie únavu, avšak vypite ho minimálne 8 hodín pred spaním, inak by ste si mohli privodiť problémy s spánkom.
  • Obmedzte alkohol – alkohol má sedatívne účinky na nervový systém, preto jeho popíjanie počas dňa môže vyvolať pocit letargie.

Ospalosť po jedle môže poukazovať na rôzne ochorenia

Nie vždy je únava po jedle bežnou a nevinnou záležitosťou. V prípade, že ste po jedle neustále unavený a ovplyvňuje to kvalitu vášho života, mali by ste sa obrátiť na lekára. Môže totiž ísť o jeden z príznakov nasledovných zdravotných problémov:

  • potravinová intolerancia alebo alergia - únava po jedle môže byť príznakom potravinovej intolerancie alebo alergie. Telo vynakladá energiu na zvládnutie prejavov, ako sú migrény alebo kŕče, v dôsledku čoho dochádza k vyčerpaniu a únave.
  • celiakia – toto zápalové ochorenie sa okrem tráviacich ťažkostí často spája s vyčerpávajúcou únavou po konzumácii lepku v pšenici, raži alebo jačmeni.
  • anémia - ľudia trpiaci anémiou často pociťujú únavu a slabosť, a to aj po jedle.
  • cukrovka - diabetici buď neprodukujú dostatok inzulínu, alebo ho ich telo nevyužíva efektívne (bunky majú problém absorbovať glukózu z krvi). Zvýšená hladina cukru v krvi, tzv. hyperglykémia, môže spôsobiť únavu po jedle rovnako ako nízka hladina cukru v krvi (postprandiálna hypoglykémia)

Tip: Pozeranie televízie pred spaním výrazne ovplyvňuje spánok. 5 faktov, ktoré vás prekvapia

Google+