Pozeranie televízie pred spaním výrazne ovplyvňuje spánok. 5 faktov, ktoré vás prekvapia

Mnohí z nás si zvykli pred spaním pozrieť večerný film alebo len tak relaxovať pred televízorom. Bohužiaľ, zriedka sa niekto zamyslí nad tým, ako také večerné sledovanie televízie vplýva na kvalitu spánku. Pozrime sa spolu na to, aký je jeho dosah a čo s tým môžeme urobiť.

žena pred televízorom

Stalo sa akýmsi zvykom, že večery trávime sledovaním najnovších epizód svojich obľúbených seriálov či pozeraním nových filmov. Bez ohľadu na to, čo pozeráte, oddych pred televízorom sa javí ako dokonalý spôsob, ako si oddýchnuť po náročnom dni.

Tip: Zdravý spánok sa začína v okamihu, keď sa prebudíte

Faktom však ostáva, že či už obľubujete reality šou, akčné filmy alebo komédie, možno by ste mali prehodnotiť, ako trávite čas pred spaním. Sledovanie televízie pred tým, ako idete do postele, totiž môže mať na váš spánok a celkové zdravie obrovský dosah.

Prečo ľudia pozerajú pred spaním TV

Dôvodov, prečo je sledovanie televízie pred spaním také príťažlivé, je viacero. Tu sú aspoň tie najčastejšie:

  • Spoločné trávenie času - sledovanie televízie s rodinou, priateľmi alebo milovanou osobou môže byť zábavným spôsobom, ako stráviť večer a môže byť dokonca skvelým zážitkom.
  • Okamžité uvoľnenie - niektorí ľudia tvrdia, že pozeranie televízie im prináša uvoľnenie a dočasné zmiernenie stresu, takže sa im darí ľahšie zaspať.
  • Odvedenie pozornosti od negatívnych myšlienok - TV môže pomôcť odvrátiť pozornosť od úzkostných alebo znepokojujúcich myšlienok, vďaka čomu je jednoduchšie rýchlejšie zaspať.

1. Sledovanie televízie pred spaním znižuje tvorbu melatonínu

Večerné posedávanie alebo polihovanie pred televízorom môže viesť k zhoršenej kvalite spánku a stáť za viacerými zdravotnými problémami. Modré svetlo z obrazoviek totiž môže potlačiť produkciu melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánok. Nižšia hladina melatonínu má zase vplyv na prirodzený cyklus spánku a bdenia, čo zhoršuje zaspávanie a bráni ostať spať alebo udržať si konzistentný spánkový režim.

2. Ak večer sledujete TV, obvykle idete spať neskoršie

Mnohé filmy, najmä tie s akčnými alebo napínavými zápletkami, dokážu udržiavať váš mozog aktívny a bdelý. Táto mentálna stimulácia môže zabrániť rýchlemu zaspávaniu. Rovnako tak pôsobí aj modré svetlo a hlasné a zvuky z televízora, ktoré môžu zvýšiť vašu bdelosť. Ďalším problémom môže byť sledovanie seriálov, ktoré vás dokážu zaujať natoľko, že pozeráte niekoľko častí po sebe, hoci by ste už mali dávno odpočívať v posteli.

 3. Večerné pozeranie TV znižuje kvalitu spánku

Ak vás zaujalo to, čo ste sledovali (čo je vysoko pravdepodobné, inak by ste to totiž nepozerali), môžete byť nepokojní alebo sa počas noci často budiť. Okrem toho môže mentálna stimulácia z televízie narušiť schopnosť prejsť počas odpočinku do hlbokých, regeneračných fáz spánku. V dôsledku toho sa môžete ráno cítiť nedostatočne oddýchnutí.

4. Pri televízore si namáhate oči

Dlhodobé sledovanie obrazovky je pre oči namáhavé a spôsobuje diskomfort, dráždi oči a vyvoláva syndróm suchého oka.

žena s ovládačom

Aj to sa nepriaznivo podpisuje pod zhoršené zaspávanie. Pridlhé a pričasté pozeranie televízie môže vyvolávať i duševnú únavu, ktorá sťažuje, či dokonca znemožňuje schopnosť uvoľniť sa a relaxovať.

5. Kvôli večernému sledovaniu televízie chodíte spať neskoršie

Ak zostávate hore do neskorých hodín len preto, aby ste dopozerali epizódu, môže sa tým posunúť váš čas spánku, čo automaticky vedie k skráteniu dĺžky spánku. Sústavné neskoré chodenie do postele zase vedie k chronickému nedostatku spánku, čo má zase negatívny dosah na vaše zdravie, náladu a kognitívne funkcie.

Ako minimalizovať vplyv sledovania televízie na kvalitu spánku

Ak sa nechcete úplne vzdať televíznych večerov, vyskúšajte aspoň niekoľko praktických spôsobov, ktoré vám pomôžu lepšie sa vyspať:

  • Filtre proti modrému svetlu

Ak máte takú možnosť, zapnite na obrazovke filter modrého svetla alebo nastavte nočný režim. V prípade, že vaše zariadenia týmto nedisponujú, zvážte nosenie okuliarov s filtrom na modré svetlo. Vďaka odbúraniu modrého svetla efektívne znížite jeho negatívny vplyv na tvorbu melatonínu.

  • Obmedzte čas strávený pri obrazovke

Stanovte si čas, kedy prestanete sledovať televíziu, ideálne aspoň hodinu pred plánovaným časom spánku a dôsledne sa toho držte. Môžete využiť aj funkciu plánovaného vypnutia televízora.

  • Po skončení sledovania TV nechoďte hneď do postele

Namiesto toho si do programu zaraďte ďalšie relaxačné činnosti, ako je napríklad čítanie knihy, počúvanie upokojujúcej hudby či meditácia. Pomôže vám to upokojiť stimulovanú myseľ a naladiť ju na spánok.

Tip: Typy svetla a ich vplyv na kvalitu spánku + rady ako sa lepšie vyspať

Google+