Prázdniny, cestovanie a spánok u detí. Poznáme tipy, ako to zladiť dohromady

Dovolenkový režim, dlhé letné večery či neskoré vstávanie dokážu spánkový rytmus u detí výdatne rozhodiť. Stačí však vedieť, ako na to a máte po starostiach. Prečítajte si pár tipov, ako si prázdniny či dovolenku s deťmi užiť, nie len prežiť.

chlapci v posteli

Prázdniny sú pre väčšinu rodín vzrušujúcim, no zároveň aj stresujúcim obdobím. Kým dospelí so zmenami v spánkovom režime obvykle nemávajú problém, malým i starším deťom sa v dôsledku rôznych zmien a netradičných udalostí spánkový rytmus ľahko naruší. Dodatočné vzrušenie zo stretnutia s väčším počtom málo známych i neznámych ľudí a očakávanie prázdninových aktivít môže u detí vyvolať nadmernú stimuláciu a s tým súvisiaci nedostatok spánku.

Tip: Mýty a fakty o spánku bábätiek

Prečo deti na dovolenke zle spávajú

Všetci dobre vieme, že deti uprednostňujú určitú rutinu. Takisto aj viaceré štúdie dokazujú, že rutina je u detí veľmi dôležitá pre rozvoj sociálnych zručností a procesov učenia. Okrem toho sa v dôsledku náhlych zmien v rutinnom kolobehu často objavujú poruchy spánku.  Obyčajne bývajú na príčine tieto faktory:

  • Spánok na neznámom mieste spôsobuje, že sa deti necítia bezpečne a sú nespokojné.
  • Vynechanie tradičných rituálov pred spaním alebo ich nahradenie inými aktivitami nepripraví deti na odpočinok.
  • Nadmerná stimulácia zo stretnutia s novými ľuďmi a návštev nových miest pôsobí na deti rušivo.
  • Pojedanie sladkostí pred spaním znemožňuje deťom upokojiť sa a zaspať.

Ako na spánok počas cestovania autom, autobusom, vlakom a lietadlom

Pri cestovaní odporúčame naplánovať cesty autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom tak, aby v tom čase dieťa spalo alebo odpočívalo. Vďaka tomu bude cesta jednoduchšia a ubehne rýchlejšie jemu i vám. Pri bábätkách a batoľatách môžete šance na ničím nerušený spánok zvýšiť aj tým, že dieťa krátko pred cestou nakŕmite a prebalíte.

ležiace dievča

U starších neposedných detí predškolského a školského veku je vhodné vydať sa na cestu po tom, ako sa dieťa hralo vonku, vďaka čomu bude príjemne unavené. Nezabudnite mu pred cestou ponúknuť ľahké občerstvenie a uistite sa, že predtým, ako vyrazíte, navštívi toaletu.

Ako deti pripraviť na spánok počas prázdnin

Najmä u malých detí sa ako príprava na nočný odpočinok mimoriadne osvedčilo použitie krátkeho sledu upokojujúcich aktivít. Môžete vyskúšať takýto postup:

  1. Približne 15 až 20 minút predtým, ako zahájite čas na spánok, zamestnajte dieťa nejakou upokojujúcou činnosťou. Môže to byť napríklad vyfarbovanie vymaľovánky alebo spoločné čítanie knihy.
  2. Vezmite dieťa na tiché, pokojné miesto mimo hluku so slabým osvetlením, kde môžete spolu stráviť 15 minút bez toho, aby vás niekto vyrušil.
  3. Dieťa zakryte jeho obľúbenou dekou (nezabudnite si ju pribaliť na cestu) alebo mu vložte do náručia jeho obľúbenú hračku.
  4. Pomaly sa spolu 5 až 10 ráz zhlboka nadýchnite.

Overené tipy, ako pomôcť deťom zaspať na dovolenke

Časový posun, zmena klímy, množstvo nových dojmov či rozrušenie z nového miesta môže i staršie deti vyviesť z miery natoľko, že majú problémy večer zaspať. Ak sa k tomu pridruží aj totálna zmena zaužívaného denného režimu, zmena jedálnička či odkladanie času na odpočinok, problémy so spánkom nie sú žiadnym prekvapením. Stavte na niektorý z našich tipov, prípadne ich použite všetky a presvedčte sa, že kvalitný spánok detí na dovolenke nemusí byť len nedosiahnuteľným snom:

  • Cestovanie si naplánujte v obvyklom čase spánku u malých detí (bábätká a batoľatá) alebo po čase hier u detí školského veku (hra ich unaví a cestu znesú ľahšie).
  • Postarajte sa o to, aby sa deti každý deň nejaký čas venovali fyzickým a duševným aktivitám, ktoré rovnomerne stimulujú ich myseľ a telo. Využite na tento účel detské ihriská a hry vhodné na cestovanie.
  • Aj na dovolenke s „all inclusive“ stravovaním dodržiavajte pravidelné, vyvážené stravovanie s obmedzeným príjmom cukru.
  • Nezabudnite pribaliť deťom obľúbenú hračku, deku či pyžamo, aby nadobudli pocit istoty a bezpečia zo známych predmetov.
  • V rámci možností dodržujte rovnakú rutinu pred spaním ako doma.
  • Pred spaním doprajte dieťaťu teplý relaxačný kúpeľ s rovnakými prípravkami do kúpeľa, aké používate doma.
  • Umožnite deťom vidieť, kde budete spať a ubezpečte ich, že zostanete nablízku.
  • Nechajte počas noci svietiť malú lampičku, aby sa dieťa po prebudení uprostred noci mohlo ľahšie zorientovať.
  • Ak cestujete v rôznych časových pásmach, skúste pred odchodom zmeniť časy jedla, spánku a budenia podľa nových časových pásiem. Vďaka tomu sa vy aj dieťa rýchlejšie prispôsobíte novým podmienkam.

Tip: Nočné mory u detí: Vieme, ako s nimi bojovať

Google+