Trávite čas pred spaním na sociálnych sieťach? Pozor na kvalitu vášho spánku

Veľa ľudí si kráti čas pred spaním prezeraním, postovaním či komentovaním na sociálnych sieťach. V čoraz prepojenejšom svete sa sociálne médiá stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Už menej sa však vie o tom, aký to má vplyv na kvalitu spánku.

pár s mobilom

Súvis medzi sociálnymi médiami a nedostatkom spánku

Nie je žiadnym tajomstvom, že platformy sociálnych médií sú navrhnuté tak, aby upútali pozornosť ich používateľov. To však, samozrejme, vedie ku scrollovaniu, lajkovaniu a zdieľaniu, ktoré používatelia, hoci možno nechtiac, predlžujú do neskorých nočných hodín.

Takéto ponocovanie, ktoré zahŕňa vystavenie pôsobeniu modrého svetla displeja a  stimulujúcemu obsahu však môže narušiť prirodzený cirkadiánny rytmus a tým narušiť spánkový režim. Nadmerné používanie sociálnych médií má pritom vplyv nielen na kvalitu, ale aj dĺžku spánku. K tomu prispieva aj obava z toho, že používateľovi ujde niečo dôležité (tzv. FOMO – Fear of Missing Out). Aj z tohto dôvodu tak často dochádza k odkladaniu spánku, čo vedie k chronickej spánkovej deprivácii.

Tip: Typy svetla a ich vplyv na kvalitu spánku + rady ako sa lepšie vyspať

Ako môže pohľad na telefón ovplyvniť spánok

O tom, ako negatívne na spánok pôsobí pozeranie na telefón, ste už určite počuli. Na príčine je modré svetlo, ktoré displeje vyžarujú. Tieto vlnové dĺžky sú vhodné na udržanie sústredenosti a produktivity, preto sa hodia na denné používanie telefónu. Horšie je to však s používaním mobilu v nočných hodinách.

svietiaci mobil

Pri stmievaní totiž ľudský mozog začne produkovať hormón melatonín, ktorý spôsobuje pokles bdelosti. Dáva telu signál, aby sa stíšilo a pripravilo na spánok. Avšak pri používaní mobilu je vďaka modrému svetlu produkcia melatonínu potlačená a nástup spánku sa oneskoruje.

Spánok dokáže narušiť aj obsah, ktorý sledujete

Prezeraním sociálnych médií namiesto prípravy na spánok poskytujete mozgu a telu nadmernú stimuláciu a dávate im signál, aby zostali aktívne. Samozrejme, okrem modrého svetla má na tom, čo vás udržiava v bdelom stave, veľký vplyv aj typ obsahu. Obsah, ktorý si prezeráte pred spaním, môže mať totiž rôznorodý dosah na kvalitu spánku.

Napríklad emocionálny (po zapojení sa do debaty na chate, pozretí smutného videa či videa so znepokojivým obsahom) alebo kognitívny (čítanie obsahu, ktorý vás núti premýšľať). O niečo menší vplyv na spánok má pasívne prechádzanie informačného kanála alebo prehliadanie fotografií. Ak už teda neviete odolať sociálnym médiám pred spaním, snažte sa aspoň vyhýbať oblastiam, ktoré pôsobia stimulujúco a vyžadujú vysokú mieru zapojenia.

Nepokojný spánok vďaka sociálnym médiám

Dokonca aj keď napokon konečne zaspíte, vplyv sociálnych médií na mozog pokračuje. Prichádzajú vám rôzne upozornenia na správy, notifikácie, textové správy, aktualizácie... A mobil cinká, vibruje... Jednoducho vyrušuje.

šokovaná žena

Je to preto, lebo mnohí z nás v túžbe vyzerať stále dostupní a online ohrozujú svoj spánok aj tým, že majú telefón na dosah, zapnutý na vibrácie alebo v stíšenom režime. A keď už spánok prerušilo nejaké to upozornenie, často nás úplne preberie zo spánku a my zostávame hore a myslíme na ďalšie pípnutia a zvonenia, čo vlastne vedie k fragmentovanému spánku.

Tipy na získanie kontroly pri používaní sociálnych médií

Kontrola sociálnych médií krátko pred spaním môže pôsobiť rušivo, preto je nevyhnutné stanoviť si niekoľko dôležitých pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať. Neskoršie sa z nich možno stanú zdravé návyky, ktoré vám pomôžu ku kvalitnému spánku.

  • Každý deň si doprajte určitý čas, ktorý strávite bez obrazovky. Môže ísť napríklad o čas strávený pri jedle, počas stretnutí s ľuďmi a pred spaním.
  • Ak si všimnete, že krátko pred spaním pociťujete strach alebo obavu z toho, že vám na sociálnych sieťach niečo „ujde“, odolajte chuti okamžite všetko skontrolovať. Namiesto toho vyskúšajte niekoľko relaxačných cvičení, ktoré vám pomôžu zaspať.
  • Pred spaním si nastavte nočný alebo letový režim, vypnite vizuálne a zvukové upozornenia a oznámenia. Práve ony môžu zvyšovať pocit FOMO a viesť k nutkavému používaniu sociálnych médií.
  • Nabíjajte telefón alebo tablet v inej miestnosti ako v tej, kde spávate. Takto budú ľahko dostupné vtedy, keď ich budete naozaj potrebovať, ale nebudú vás lákať obetovať spánok.
  • Ak si myslíte, že trávite na sociálnych médiách nadmerne veľa času, porozprávajte sa o svojich problémoch s lekárom, terapeutom alebo psychológom. Určite vám ponúkne podporu a ďalšie užitočné tipy na skrátenie času stráveného pri obrazovke a na celkové zlepšenie spánku.

Tip: Pozeranie televízie pred spaním výrazne ovplyvňuje spánok. 5 faktov, ktoré vás prekvapia

Google+